Illat: valódi komlók?
Hab: korrekt
Szín: arany
Mivel ezidáig elodáztam a Kozel Svétly tesztjét, most ejtek róla pár szót. Háromszor is nekiveselkedtem a kóstolásnak, de mit tudnék írni egy olyan sörről, mely mindhárom alkalommal különböző volt? Legfeljebb azt, hogy ez egy címke mögé tett termék, nem pedig márka. És még csodálkoznak a termelők, hogy a kitalált kamubrandekat veszik a termékeik helyett. Tehát egyik alkalommal teljesen semleges volt, legközelebb meg volt egy nagyon enyhe cseh komlós íze, de annak is a felét én képzeltem bele, Harmadjára meg egy kicsit édeskés volt. Azt, hogy miért veszik kartonszámra üdvözült arccal a hiperben, arra nem tudtam rájönni. Ittam az eredetit is, de a legnagyobb jóindulattal is csak minimális eltérést tudtam felfedezni.
Ezek után minden válzottatás csak jó lehet. Főleg akkor, amikor a sörpiac minőségileg egyértelműen felfelé mozdul. Még a legnehézkesebb Borsodi is kihozta a Borsodi Mestert, most meg már forgalmazza a Franziskanert. A Soproni az Óvatos Duhaj sorozattal emelte a mércét, a Pécsi Sörgyár meg szinte az egész szutyoksör palettáját beszántotta, hogy a Prémium meg Craft söröket vezesse be. A Dreher is megtette az első két-három lépést. A Dreher Gold végre kukoricamentes, most a Kozelt emelték prémium kategóriába és már a láthatáron van a Dreher Red. Meg aztán belegondolva, eddig sem volt túl nagy értelme az Arany Ászok mellé tartani az ugyanúgy semmilyen Kozelt. Az eddigi Kozel Svétlyt nem fogom siratni.
Ez az új receptes, bár a Premium felírat van rajta, alkoholtartalma alapján a Kozel 11° Mediumnak kellene lennie, viszont annak a címkéje meg zöld. Azért mondom, hogy kellene lennie, mert ugyan licenc alapján készül, én mégis jóval kevésbé érzem keserűnek, mint a szlovákiából beszerzett eredetit. Ez egy fontos dolog a hazai piacon, ahol az édesebb, vagy semleges söröket preferálják a fogyasztók. Azonban nem bánom a keserűség szolídságát, mert a harapnivalóan finom maláta mellet éppen megfelelő a fanyar komló. Ez egy bizonyíték, hogy a licences, itthoni gyártású sör is lehet jó. Nem tudom meddig tartják ezt a minőséget, de mivel majd fél évig jó még a szavideje alapján, ezért egészen őszig lehet eltárolni a most beszerzett adagot, mert szerintem ebből érdemes betárazni. Nyilván nem egy Pilsner Urquell, de nem is ez a célja a Drehernek, mert minek a saját márkának belső konkurencia, meg a kisördög közben azt mondja bennem kajánul, hogy lehet nem is tudnának olyan minőséget gyártani gazdaságosan. Talán azoknak ajánlanám leginkább, akik kedvelik a Krusovice Svétlyt és annál testesebb, igazi cseh stílusú sört akarnak inni.
Külalak: A szokásos Kozel stílus, a most élethűre rajzolt kecske nem túl valószínű módon támaszkodik a pultra egy korsó sörrel a melső lábai között
Pontszám: 6/10
Név: Kozel Premium
Származási hely: Magyarország
Gyártó: Dreher Sörgyárak
Összetétel: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
Alkoholtartalom: 4.6%
Beszerzés helye: Tesco, Campona
Beszerzés ideje: 2019 február
Beszerzési ár: 229 Ft
Kiszerelés: 0.5 l üveg