A nyáron megjelent a Mendula kínálatában egy kifejezetten sörözés mellé szánt (többnyire egészséges) nasi. Sőt, egy snack-termékcsaládról van szó, ugyanis 4 nagyobb csoportba foglalható sörökhöz (és nem sörtípusokhoz) illő ízesítéssel álltak elő. Van pils-ekhez, IPA-khoz, gyümölcsös és a pastry (kb. desszertsörökhöz) szánt változat. Mi mindegyikhez párosítottunk egy megfelelő sört és kipróbáltuk őket együtt.
1. Brewnuts Pils és Konrad 12 "pirosarany" (5,2%)
Összetevők: földimogyoró, tökmag, nádcukor, rozmaring, citromhéj, tengeri só.
Teszt: Ez talán a legkönnyebb feladat, ugyanis az egyszerű ízvilágú kesernyés lagerhez kb. az összes mag és rengetegféle fűszer illik. Elég jó érzékkel a Mendula a rozmaringra és a citromhéjat választotta, ezzel napsütésesen mediterránossá varázsolva a hangulatunkat, amikor a rendszerint borongós időjárású országokban népszerű italt isszuk. A földimogyoró a fő alkotóelem, nincs túl sok nádcukor rápirítva, de nem is igazán sós a ropogtatnivaló. A rozmaring és a szárított citromhéj is igen intenzív, de ennek ellenére nem dominálnak le semmit. A citromhéj savanysága pont elég csavart visz bele. Szerintem lehetne bátrabban beletenni rozmaringot és még egy dolgot vettem észre, amely a többi snackre is igaz. A magvakat én jobban megpirítanám, vagy megőrizném jó ropogósnak, főleg a pils-hez szántakat. A "pirosarany" Konrad kitűnő választás volt, a koncepció átjött.
Snack értékelése: 10/8,5
Kibontva:
2. Brewnuts IPA és Mad Scientist Jam72 (7,2%)
Összetevők: földimogyoró, mandula, kesudió, nádcukor, aszalt sárgabarack (aszalt sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid), kardamom, tengeri só.
Teszt: Komlók százai léteznek, amiknek aromái megannyi különféle gyümölcsöt, fűszert, virágot, gyógynövényt, fát, fűfélét idéznek meg illatukkal vagy ízükkel. Most ebből eltalálni egy konkrét fűszerezést, ami mindenhol tökéletes lenne, lehetetlen. A kardamom sok mainstream, főleg citrusos komlóval készült IPA-nál lesz jó választás, de nem feltétlenül a fenyőgyantás West Coast-okra lett szabva. New England-eknél járható út. Gyümölcs-összetevőként a sárgabarack nem túl kreatív, de elég biztos választás volt, bár én ananászt, papaját, grapefruitot vagy mangót is el tudtam volna képzelni itt, illetve komolyabb egyensúlyozásra nem túl csípős gyömbért is akár. Érdekes, hogy ennél a mixnél egy nagyon hagyományos aszalt gyümölcsre esett a választás. A Jam72 egy abszolút mainstream sör az Amarillo, Cascade, Chinook és Mosaic komlókkal, és elég jól működött a koncepció.
Snack értékelése: 10/8
3. Brewnuts Pastry és Gulden Draak quadruple (10,5%)
Összetevők: földimogyoró, nádcukor, mandula, törökmogyoró, aszalt vörösáfonya (vörösáfonya, cukor, napraforgó étolaj), kínai ötfűszerkeverék (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, szecsuáni bors).
Teszt: Ezen már több a nádcukor. A kínai ötfűszer kreatív és merész volt, de akár vakmerőnek is mondhatjuk. Ugyanis magamat is beleértve sokan nincsenek oda a kínai ötfűszerkeverékért, én az ánizzsal állok hadilábon. Itt jól jött, hogy mindegyik magmixben csak maximum közepesen intenzív a fűszerezés, mert így nem lett tolakodóan kellemetlen vagy kellemetlenül tolakodó. Jó sok mandula volt benne, talán több, mint földimogyi. A vörösáfonya kifejezetten kellemes, mert nem olyan semmilyen aszott, mint a boltiak. Itt jön ki a Penny és a Mendula közti különbség. A 10,5%-os Gulden Draak quadrupel szigorúan véve nem pastry, mert nincs benne plusz hozzávaló és nem is akar hasonlítani egy cukrászsüteményre, mégis kiváló desszertsör, amihez remekül passzolnak a sötét fűszerek. Én inkább egy apróbb belső ellentmondást látok: ugyan a legtöbb ilyen komoly sör ízvilágát remekül kibalanszolja a fanyarabb vörösáfonya, azonban a kínai ötfűszerrel talán nagyobb barátságot kötött volna a szilva, a füge, a datolya vagy akár valami jobbfajta szultána mazsola. A csillagánizs és a szecsuáni bors elég rétegfűszer, ennyi erővel szerecsendióval is lehetne kísérletezni. De józanul végiggondolva, ezeknél az ízorgiát nyújtó söröknél van a legkisebb igény egy hozzá való nasihoz. Egyszerű, világos vagy gyümölcsös söröknél ropogtassunk valamit, ami még az éhségünket is enyhíti, de egy szirupos italkölteménynél ez már csak úri cicoma. Én ennek megalkotása helyett inkább az IPA vagy a gyümölcsös kategóriát választottam volna szét. West Coast/NEIPA és világos/sötét gyümölcsökre.
Snack értékelése: 10/7,5
Kibontva:
4. Brewnuts Fruity és Szentandrási Áfonya ale (4%)
Összetevők: földimogyoró, kesudió, mandula, tökmag, nádcukor, balzsamecet, Worcester szósz (ételecet, melasz, malátaecet (árpa), víz, cukor, tamarind lé, só, vöröshagyma, szardella (hal), fokhagyma, aromák, fűszer), őrölt chili, tengeri só.
Teszt: Ezt a listát olvasva talán még a kínai ötfűszernél is nagyobb vadulásra számíthatunk. Ecetek, fokhagyma, szardella... Mindenképpen ez a legösszetettebb és olykor legfurcsább alapanyagokkal bíró magkeverék. Besorolhatjuk nyugodtan a délkelet-ázsiai ízvilágba, hiszen van benne sós, édes, savanykás és még umami is. A helyzet az, hogy a fűszerezés ízintenzitása most is relatíve alacsony, ez pedig még inkább teret enged a chilinek, ami a termék céljával ellentétben átlagos ropogtatnivalóvá fokozza le. A csípős íz valóban pikáns kontraszt az édes és savanyú ízeknél, de elnyomja a gyümölcsös sörök gyümölcsízét (is), úgyhogy a koncepció csak elméletileg hangzik jól, a gyakorlatban nem igazán jön be (esetleg a mangó és a meggy némileg kivétel lehet). Tény, hogy nehéz volt a legtöbbféle gyümölcshöz passzoló fűszerezést kifejleszteni. Nem lehet egyszerre mesterien fűszerezni a meggyet, a mangót, a barackot és a szőlőt; de hogy erre nem a chili a megoldás egy ilyen fejlesztés után, az biztos.
Snack értékelése: 10/6,5
Tehát az alapötlet zseniális, a részötletek nagyrészt jók, a kivitelezés majdnem jó, az ára pedig Mendula-mércével nézve megfelelő, de nem lesz tömegtermék 12500 Ft-ot kóstáló kilóárral.