Eljött az a pillanat, mikor Kőbányára települt kézműves sörfőzdék megrendezték a saját sörfesztiváljukat. Logikus koncepció, nem a sört viszik el a fesztiválra, hanem a fesztivált viszik el a sörhöz. Érdemes megfigyelni, hogy milyen ügyesen megcsinálták a média hírverést és bevállalósan rögtön két naposra tervezték.az eseményt. A megközelítést is megszervezték, a Blaháról óránként induló busszal negyedóra alatt már ott lehetett lenni.
A helyszín a sokak által kedvelt ipari környezet, mely a nagyság és a pusztulás szimbóluma a ma információra épülő világában. A vendégek csakis olyan emberek, akik kifejezetten a jó söröket kedvelik és hajlandók is fizetni érte. Jó volt látni a sok fiatal arcot, van jövője a kézműves sörnek. Az egységes 200 Ft/dl az elmúlt évek Főzdefesztjeihez képest legalább mértéktartó, sőt pár tételnél kifejezetten olcsónak számított. A meghívottakkal együtt kilenc főzde volt kint, kiegészülve a Zingburgerrel, hogy étel is legyen. A kínálatot majd alul mutatom fotókkal, de első ránézésre is 8-10 sör látszott kihagyhatatlannak és még 5-6 kipróbálásra csábítónak. Hogy melyek ezek a sörök, azt mindenkinek egyéni ízlése válogatja. Persze a már régebben kóstoltakat ebbe számba még nem is számítottam bele.
A főzdelátogatásokra a helyeket olyan hamar lefoglalták, hogy esélytelen volt bejutni, de az udvaron a fülemet megcsapó, sörfőzők egymás közötti beszélgetései bőven kárpótoltak. (Ne mondjad, hogy abból a komlóból tényleg tettetek abba a sörbe, mert úgy sem hiszem el... jó szerinted meg a mi sörünk nem is látott gyümölcsöt. stb. :D )
Nagyon rövid a kóstoltak listája, de ütős. A számomra még ismeretlen Hop Top Brewery készítette Double Check 8%-os Imperial IPA nagyszerűen egyesítette a gyümölcsös és a karcos IPA-kat. A Mad Scientist izgalmas, profin elkészített kísérletezős sörei közül egy hagyományosabbnak tűnő west coast IPA-t a Jam 72-t választottam, de ezzel is hűek maradtak önmagukhoz, átütően izgalmas, intenzív ízvilág zúdult rám. A Monyo Belgian Tripje meg végre nem volt úgy elfinomkodva, mint gyakran a belga gyártású tripelek, emiatt erőteljesebb volt az íze és nem volt agyonszűrve. Persze volt aki meg ettől akadt ki. :) Ennyiért kihagyhatatlan volt a Kentucky Bourbon Barrel Ale, nem véletlenül tartogattam a végére, már régi ismerős volt.
Most még kellemes tömeg volt, de lesz még ennek folytatása és minő véletlen, több látogató számára is van hely. Akár már tavasszal ismét megrendezhetik, hiszen a szervezők maximálisan elégedettek voltak. Nem is csodálom, mivel itt több száz emberre jutott kilenc sörfőzde kínálata, azaz tudtak akkora forgalmat csinálni, mint egy ennél sokkal nagyobb rendezvényen, miközben a saját területükön maradtak. Az a helyszínen nem derült ugyan ki, de a KRAFT elnevezéssel megpróbálnak egy prémium kategóriát létrehozni a kézműves sörökön belül. Az ilyen jellegű kezdeményezéseknek vannak jó és rossz oldalai is, mint a minőség kiemelése, vagy a nemkívánatos konkurencia kizárása. Majd később fogjuk megtudni itt miről is van szó.
Végül a sörlista: