A WestEnd tetőteraszán az első korsóm a Svijany lelőhelyén, a HÁČEK-ben kéretett ki. Kikértem egy Svijany Baron-t, ami a főzde egyik legfelsőbb kategóriás söre, ez érződik a 6,5%-os alkoholtartalmán. Az összes kikért sörnek kiváló volt a habja, ennek pedig még paplanos is. Száraz, kesernyés, de eközben kellemesen édeskés is. A vége felé kicsit besavanyodott, az alkohol pedig megbújt a nem kicsi test mögött, de azért igen jól gurul. Kicsit furcsa mégiscsak: egyszerre nemes és kocsmai; talán ez lehet Csehország legfőbb lényege. Ugyanitt volt a Fanda, amit én balga nem kértem ki időben és (hamar, nyitás után két órával) elfogyott, szóval mehetek ki mégegyszer. A helyére betöltött barnasör (Kněžna, a második képen értelemszerűen) nem jött be (a vizes barnasör és cukor egyszerre nem jó jel az álmoskönyv szerint), de ez ne tántorítson el senkit, mert az Auchantól messze lakó olvasóinkat itt most a Svijany kínálata fogja a legjobban kielégíteni. Nemcsak ár/éték arányban, hanem mert az hozza megbízhatóan a cseh sör kötelező szintjét. És nem a Bernard, aki a világosán kívül nem készült a vörösével, de még csak a barnájával sem, irgumburgum.
A második tételt a méltán nagynevű (Hrabal) Postřižinské standjától választottam, pontosabban kettőt, a karamellmalátázott 5,5%-os Sedmý Schod-t és a kétszer komlózott 5,2%-os Hrabalův-t. Magasabb alkoholfoka ellenére előbbi tűnt vizesebbnek és feltűnően olajosnak, ami tapadt a nyelvre. Az utóíze nem volt túl jó. Az utóbbi tétel pedig világosabb volta ellenére jobban ízlett, kesernyésebb is volt és gurult is, ahogy kell. Igen, itt a finomabb tételek már 1200 környékén mérődnek, de ehhez jár a pultoslány nem elhanyagolható kosármérete. Nem, nem a Dudák kirakatáról beszélek. :D
Na és itt találkozott szemkontaktusunk Beerside Ádámmal, aki rögtön leitatott a világhíres Pőhjala 12,5%-os Cowboy breakfast bourbon barrel aged imperial stout-tal. Elképesztően selymes, olvadós, amelyben a whiskey uralkodik, a végére pedig finoman megjön a pörkölt malátás íz (ugye ha már stout a típusa). Kicsit meglepődtem, hogy cseh témájú feszten is megjelenik, dehát ezek ilyen idők. Megint előjött az a magasság, ahol ő munkálkodik és ez még azon pár tétel (extra friss) morva hordón is meglátszott, amit magával hozott.
Persze a cseh kínálatába is bele akartam ízlelni, így időrendben a körutam utolsó tételeként a 8%-os Permon Angry Beer DIPA-t kóstoltam tőle, ami nagyon ott van a felső kategóriában. Anyagtartalmában messze a többi kiállító cseh cucca felett van. Hiába, a Permon tud sört csinálni.
Érdemes hesszelni, mert a feszt időtartama alatt bármikor előkerülhet a Tempest The Old Fashioned Batch #003 Bourbon BA Rye IPA-ja, a Mikkeller x BBP More Mojo Mojito Sour-ja vagy éppen a Põhjala Cinnabun Cinnamon & Tonka Baltic Porter-je az ezek mellett már uncsinak tűnő Mikkeller Kaffestout Stout mellett. Bárhová megy a Beerside, magasan übereli a mezőnyt.
Na de a jóból is megárt a sok (nem), így térjünk vissza a mérges dupla IPA előtt a cseh pultok környékén megtett pár körömre. A Konrad standjához néztem el, ahol egy vörös ale-t kóstoltam. A 7%-os nedű édeskés, pirosgyümölcsös, aszaltszilvás, de nem igazán kenyeres ízvilággal rendelkezik, azért rendesen megkomlózták. Sötét, nem is vöröses, inkább már mahagóni barna. A 7% ellenére igen könnyű, így a vaskosabb alkoholfok nem érződik ki. Az ásványos Gepard ale-t tavaly már nyaltam csapról, nem okozott csalódást, sőt; szerencsére elvileg 330 Ft-ért már állandó tételként megtalálhatjuk az Auchanban is. Már amikor nem kapkodják el mind az öt tálcát, amit hoznak.
Nem hagyhattam ki a népszerű Holbá-t, bár ezt inkább a népért tettem. Ugyanis semmi értelme Holbát kikérni. A Keprnik 5,3%-os "erős világos"-ba kortyoltam bele, de semmivel sem tudott többet egy Pilsner Urquell-nél. Nagytételes üzeminek megfelelően nagyon egyben van, de semmi extra. Szóval Untappd közönség, részeg vagy, menj haza.
Mellette a Cseh Sör standján egy Černá Hora Medova-t toltam be, mindenféle várt üdvözülés nélkül. A mézes jellegét nem igazán fedi fel nekünk, még a korty végén sem. Igazából egy elég alacsony anyagtartalmú ivósör. Ugyan ez a csehek szakterülete, de ennél a tételnél a méz nem spórolható ki (ahogy a belga Barbak Bok-nál sem kéne annak lennie).
Ekkorra érkezett a helyszínre kollégám, Madnezz. Ő a Klostermann félbarnájával indított és elmondása szerint nem is bánta meg. A Boti K.O.-ja előtt egy Mazák Cantennial ale-el zártam, ami igencsak ízlett. Az 5%-os nedű az egyfajta komlójával remek italnak bizonyul. Az azt árusító vendéglátóipari egység felhozatala igen vegyes és nem értem, hogy miért csak üvegben árulnak Lobkowicz ale-t.
A szerdán 4-kor kezdődő eseményen fél 6-kor már nem volt üres asztal, a 8 órakor tapasztalt tobzódást pedig már le se fényképeztem, azt majd úgyis megteszik a szervezők. Mindenesetre a látogatottságon látszik, hogy ez a Covid utáni első sörfesztivál, ami már nagyon hiányzott. A hangulat remek volt, megtelt a tér többségében fiatalokkal, de középkorúak is örömmel a szemükben kortyolgatták a csodás italt. Sajnos több söntésnél tapasztaltam, hogy 6-kor még nem voltak rendesen lehűlve bizonyos sörök, ezt viszont kivétel nélkül korrekt módon sikerült elintéznünk. Belga sörfeszten nem reklamálnék, mert azok enyhe pincehidegen már fogyaszthatók, de langyosan egy IPA szerintem nem. De annyiban már történt előrelépés a tavalyhoz képest, hogy legalább a hivatalos nyitási időben már minden söntés valóban nyitva volt és ki lehetett kérni a táblára kiírt tételeket. Ami az árakat illeti, nem kellett jajveszékeléssel kezdenem a beszámolómat. Csak egyes söröknél tapasztalhatunk némi drágulást. Az egyik tétel pont a legfájóbb, a Konrad Gepard ale-je, amit tavaly még 900-ért adtak oda, most már 1100 korsója. Természetesen jelen volt több forgalmazó is több, általunk (most) nem próbált tétellel, pl. nem egy helyen botlottunk a Černá Hora méltán népszerű Velen nevezetű búzasörébe. De beszéljen a képriportunk. Vasárnap (2021.06.13.) késő estig látogatható a balhé. Második, befejező rész.