Illat: markáns összetéveszthetetlen belga apátsági maláta
Hab: masszív, krémes, tartós, barnás
Szín: mahagóni, középbarna
Ez gyakorlatilag egy dubbel, azonban az elnevezést csak trappista barnasörökre lehet használni. Bevallom, a sörfeszten ért élmények után nem fogtam gyanút azzal kapcsolatban, hogy a Val-Dieu barnasöre 8%-os alkohollal rendelkezik, ezt a típust pedig pont nem volt lehetőségem csapról kóstolni. Most üvegből meg kell állapítanom, hogy nekem túlságosan kilóg belőle az alkohol, ehhez már kevés az amúgy egyáltalán nem vékony test. Sőt, ez olyannyira így van, hogy nem mondanám ivósörnek, a főzde tripel-je jobban csúszik e tekintetben. A másik negatívumnak a viszonylag alacsony ízintenzitást tartom, amin nem segít a túlzott szénsavtartalom sem. Utóbbin lehet segíteni például pár éves elrakással is, a további érlelés Madeira-boros tónusokkal fog megjutalmazni az írások szerint. A harmonikus pörkölés mellett mindig jól mutat a mokkás ízvilág, amit kiválóan zár le a finoman kesernyés utóíz. Érdekes módon nem mondanám nagyon karamellásnak. Szinte langyosan sem vált a tökéletesnél savanyúbbá, mondjuk édes jegyek sem kerültek felszínre. Az ajánlással ellentétben inkább 15 Celsius fokon kezdjük el inni, mert egyrészt ekkorra már tompul az alkohol éle, másrészt akkor fogjuk a legjobban érezni az enyhén fűszeresebb és némileg édeskésebb aromáit. Ne feledjük, ez belga apátsági sör, ezt langyosan is meg lehet inni búvárhatás nélkül. A 7.5 pontot magas elvárások mellett kell érteni; hazai konkurenciája nem is akad (Pannonhalmi, Zirci), de például nem is mindegyik trappista tud jót főzni: a La Trappe sem egy lehengerlő darab. A Lidl-pakk leggyengébb láncszeme sem véletlenül egy dubbel, a Bornem-ben a belgásságot is keresni kell. Valamennyi esetében a kellő mélységet hiányoltuk. A Westmalle tudott eddig tűrhetőt felmutatni, gyógynövényes csavarral pedig még a Steenbrugge érdemel említést.
Külalak: Kifejezetten hangulatos címke, a formája és az alakzatok a gótikus templomi ólomüvegeket juttaja az eszünkbe. A hátoldalon lévő három nyelvű tájékoztató mellett az ajánlott fogyasztási hőmérsékleten (8-12 fok) felül van EBC (50) és IBU (19) is, de az összetevők hiányosak; csak figyelmeztet, hogy van benne árpamaláta.
Pontszám: 7.5/10
Név: Val-Dieu Brune
Származási hely: Belgium
Gyártó: Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu
Forgalmazó: Snaps belga söröző
Összetétel: víz, árpamaláta, komlók, sörélesztő
Alkoholtartalom: 8 %
Beszerzés helye: Snaps belga söröző
Beszerzés ideje: 2022 február
Beszerzési ár: promóció
Kiszerelés: 0.33 L üveg